ELMS "GEO MILEV"

Светът чества 207 години от рождението на Чарлз Дикенс

by admin
Светът чества 200-годишнината от рождението на известния английски писател Чарлз Дикенс (7 евруари 1812 г. – 9 юни 1870 г.).По този повод в много трани бяха предвидени различни събития.Британският съвет организира  в целия свят четене на романи на писателя,в което участват водещи културни дейци от различни държави. Инициативата започна в Австралия и в нея са включени страни като Ирак, Китай, Пакистан.За годишнината бяха подготвени изложби в Цюрих, Ню Йорк и др.В България, в софийската галерия „Сезони“ са изложени 19 цветни илюстрации от „Големите надежди“ на Дикенс. Те са дело на българския художник Ясен Гюзелев.
В цялата Великобритания се играят театрални представления, както с професионални актьори, така и с деца. Кралица Елизабет ще присъства на представление с откъси от творби на Дикенс на 14 февруари.
Предвидено е кралицата да даде прием в негова памет в Бъкингамския дворец.
Британският престолонаследник принц Чарлз се включи в честванията с посещение на къщата на Дикенс в Лондон, където писателят е живял от 1837 г. до 1839 г. Там той е написал „Оливър Туист“ и „Никълъс Никълби“, а днес сградата е музей.В програмата на принца е и церемония в Уестминстърското абатство, където той положи венец на гроба на Дикенс.
В Уестминстърското абатство се събират и над 200 потомци на писателя,включително и праправнукът му Марк Дикенс. Това е най-голямата тяхна сбирка.
Първият разказ на Чарлз Дикенс излиза през 1833 г., когато той е парламентарен репортер в Лондон. Първият му роман – „Посмъртните записки на клуба „Пикуик“, е отпечатан през 1836 г. и му носи голям успех. Следват „Оливър Туист“, „Никълъс Никълби“, „Дейвид Копърфийлд“, „Студен дом“, „Трудни времена“, „Малката Дорит“, „Повест за двата града“, „Големите надежди“, „Коледна песен“.
Дикенс умира на 58 години през 1870 г. в дома си близо до Рочестър в Кент. Той е  погребан в ъгъла на поетите в Уестминстърското абатство. 
 

Вашият коментар

Theme by Ali Han | Copyright 2020 LIBRARY | Powered by WordPress