LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Книги, подходящи за четене през есента

Есен

Жълто, оранжево, червено, кафяво – това са цветовете на есента. Всяко листенце прилича на цвете. Красиво е, но и студено. Това, обаче  не бива да ви плаши, защото идват приятните дни пред печката и камината или под одеялото вкъщи с чаша топла напитка до нас и любима книга в ръка.

В следващите редове ще ви изброя някои наистина приятни заглавия, които да прочетете точно през този златен сезон.

Ще започнем с „Крадецът на книги“ на Маркъс Зюсак. Една история, разказана от самата Смърт. Интересният стил на автора сякаш ти влиза под кожата. Няма как да останете безразлични към съдбата на героите – ще дишате, ще се радвате и ще плачете с тях. Ще попаднете в свят, от който няма да искате да излезете, свят на война, но и на мирът вътре в душите на хората. Светът на един акордеонист и на една малка крадла.

Специално за почитателите на любовни романи е следващото предложение – „Птиците умират сами“ на Колийн Маккълоу. Книгата е колкото вдъхновяваща, толкова и трагична. В центъра на историята е забранената любов. С всяка следваща страница ще ставате свидетели на израстването на героите, на техните възходи и падения. Това е роман, който напълно заслужено е нареден сред класиките в своя жанр.

„Любов“ от турската писателка Елиф Шафак разказва, както се досещате за любовта, но по един извисен, духовен начин. Това е роман за свободата в диренето на своя Бог, за мъката в търсенето на пътя към себе си, за радостта в откриването на път към другия. Всичко това представлява книгата „Любов“ на Шафак. Това есенно четиво ще ви порази със своята философия в отговора на въпроса „Как любовта може да промени живота ни?“. И трябва ли да я последваме?

Човек открива сила, точно когато е най-слаб. Следващата история е за възход, падение и възкресение и се казва „Обрати на съдбата“, а авторът е страхотната Даниел Стийл.

Съвършеният живот на Сидни Уелс с богатия й предан съпруг изчезва, когато той загива в катастрофа. Тя открива, че не я е включил в завещанието си. Неговите дъщери наследяват всичко, но те никак не харесват Сидни. Тя остава без дом и пари и е принудена да започне работа в сферата на модата, където се изявява преди много години. Наивна и неопитна в този свят на тайни международни сделки, озовала се сред нечестни хора, тя попада в капан, заложен от шефа й, и я грози затвор и съдебно преследване.

Какво се случва, когато загубиш всичко? Тя открива у себе си  кураж, и сили, за да постигне всичко сама.

Хари Потър – Джоан Роулинг

Книгите за „момчето, което оцеля“ омагьосаха малки и големи. Те са идеален вариант да направите есенните дни по-уютни и приятни и изпълнени с вълшебства. Абсолютно всяка книга от поредицата за „Хари Потър“ на Джоан Роулинг е подходяща за сезона, защото действието в тях винаги стартира някъде в края на лятната ваканция, когато Хари се подготвя да се върне в „Хогуортс“. Когато вече е там и учебната година започне приключенията за него и неговите приятели стартират и то точно през златния сезон. А тези приключения са все по-големи с всяка следваща част и така до кулминацията в седмата книга, когато се изправят срещу най-могъщия черен магьосник, а именно Волдемор.

За да избягате от меланхолията на есента може да прочетете поредицата за „Лейди Гергана“ от Цветелина Цветкова, защото тя е идеалният антидот срещу мрачните есенни дни. Това е заглавие, което откровено ще ви разсмее и ще ви зареди с добро настроение за месеци напред. Която и от трите истории за Гергана Кметска да изберете, няма да сбъркате, но безспорно най-тематична за есента е „Лейди Гергана 3“.

Още от баща си и дядо си, които също са заемали кметския пост, Гергана Кметска вече знае, че и в кметството, и в кръчмата човек винаги трябва да е нащрек за изненади, за да не го хване съдбата (или някой съсед) със „свалени гащи“. От момента, в който на Гергана ѝ рипва дясното око, тя вече знае, че нещо ще се случи. И наистина става така. Дядо ѝ обявява, че иска пак да вдига сватба с неговата кралица, но този път в Англия, и кани сума народ да се присъедини на тържеството, което е бритиш стайл. Едни испански майстори разпалват страстите и вдигат градуса на настроението сред жените в селото, което пък води до съмнително завишен романтичен интерес от техните половинки и покачване на раждаемостта в региона. За щастие, Гергана не е обременена с това явление – тя си има достатъчно грижи с нейните две деца Георги и Габриела. Но нали всички са семейство и споделят и хубавото, и лошото, и проблемите, и празниците, заедно прелитат над Европа, събират впечатления от аристократична Англия, дивят се на новости и гледки, но и мъдро установяват, че у дома си е най-хубаво.

Няма нищо по-топло и уютно отпрегръдката и компанията на любимите хора, затова следващата история е именно за отношенията в семейството, за прошката, любовта и скръбта.  В романа „Между небето и Лу“ на писателката Лорен Фуше има от всичко това. Книгата те отвежда на едно пътуване до остров Гроа. Там се озоваваш на погребението на Лу, където се срещаш с главните герои в книгата: съпругът й Жо и двете им деца – Сириан и Сара. Спойката между тях е била Лу. Но последното й желание е Жо да направи децата им щастливи. Дали ще се справи с това предизвикателство? И на какво е готов за любимата жена? Ще разберете, само ако прочетете този вълнуващ роман.

Книгата „Жестока любов“ от авторката Колийн Хувър проследява любовната история на Тейт и Майлс. В нея се прокрадват призраците на миналото, травмите и непреодолимата страст. Възможно ли е да съществува такава дълбока любов? И ще преодолеят ли препятствията, които им се изпречват или вече са преживели, но не могат да превъзмогнат? Романът съдържа доста пикантни сцени, така че това трябва да се има предвид както по повод възрастта на читателя, така и в случай, че си търсите нещо по-горещо за хладните ноемврийски вечери.

„Зовът на кукувицата“ е първата книга от поредица, която разказва за разследванията на частния детектив Корморан Страйк и Робин Елакот. Авторът пише под псевдонима Робърт Галбрейт, но зад това име се крие не кой да е, а… самата Джоан Роулинг.

Супермодел пада от балкона на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, и всички решават, че става дума за самоубийство. Брат ѝ обаче не вярва в това и търси помощ от частния детектив Корморан Страйк. Детективът е ветеран от войната, травмиран и физически, и емоционално, а животът му е пълен хаос. Това разследване му помага да стъпи на краката си във финансово отношение, но цената, която му се налага да плати в личен план, ще се окаже твърде висока. Колкото повече се рови в живота на загиналия модел, толкова по-опасно става.

В „Човек на име Уве“ от писателя Фредрик Бакман главният герой е многопластов. Той може да очарова читателите, независимо какви литературни предпочитания имат. Неговата история е затрогваща и истинска, напомняща за малките чудеса, които се случват под носа ни и често не забелязваме, а те са толкова важни.

Романът създава уют с тихата си атмосфера и дълбочината, която те кара да мислиш над много житейски въпроси. Той разсмива и разплаква едновременно. Книгата се чете на тихо място, може би с курабийки, или пък сред природата, или още по-добре – в хижа с гледка към гората.

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

ноември 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930