LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Книги, които да прочетем през лятото

Летните горещини вече са при нас. Това е времето, в което жадуваме за почивка и за море или за планина, зависи от вкуса. Какво по-хубаво от това да прекараш топлите дни на плажа или на някоя полянка с интересна книга в ръка.

Ето и някои наистина вълнуващи заглавия, които да прочетете по време на ваканцията или отпуската.

1. Започваме с българско заглавие, което наистина си струва да се прочете. „Живот в скалите“ на Мария Лалева разказва за жена, която е неизлечимо болна и малкият й син, които пристигат в Стария Созопол. Те се запознават с няколко души, които стават тяхно семейство. Това са: Михаил – бивш популярен актьор и настоящ пияница, Демир – мъдър и благ старец, Луиза – борбена и импулсивна арменка, и баба Настасия – ясновидка и гадателка. От този миг животът на всички се преобръща, а съдбите им се преплитат необратимо в любов, раздяла, смърт, прошка, мистика и усещане за предопределеност.

Драматичната история на ръба между философията и притчата провокира читателя да си задава въпроси, да открива своите лични отговори и да изживее цяла палитра от човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

2. „Лавандулова градина“ от Лусинда Райли е едно завладяващо четиво. Тя ни разказва две различни истории, но преплетени помежду си. Действието в книгата започва във Франция през 1998 г., където Емили дьо ла Мартиниер наследява замък в Южна Франция, след смъртта на майка си, с която не са били близки.  Стара тетрадка с поеми я среща с тайните на красивата София, чиято трагична любовна афера е променила историята на семейството ѝ. Докато разплита миналото, Емили постепенно осъзнава, че тайните на замъка, могат да предопределят и нейното бъдеще.

През 1943 г. в Лондон младата Констанс, вербувана от британското разузнаване, пристига в окупирания Париж. Отделена от свръзката си още в първите си часове на френска земя, тя се оказва въвлечена в тайните и лъжите на богата фамилия. Принудена да се откаже от самоличността си и всички връзки с родината Констанс е оплетена в сложна мрежа от заблуди и измами, чиито последици ще окажат влияние на идните поколения.

3. „Тайната на Диор“ от Наташа Лестър е роман, в който красотата и вдъхновяващата сила на модата контрастира на бруталната разрушителна мощ на войната. Главни героини в тази история са жените пилоти и тайни агенти, помагали на Съпротивата срещу нацистка Германия, рискували и загубили живота си в борбата за свобода. Техните съдби, които писателката базира на съдбите на реални участници във Втората световна война, се разкриват постепенно, нареждат се като парченца от пъзел в една епична картина на епохата, променила целия свят.

Това е книга, която ще ви разтърси. Толкова истинска и толкова запомняща се, че ще остане в съзнанието ви дълго след като сте я прочели.

4. „Хавра“ на българския автор Захари Карабашлиев ни пренася във Варна, където Никола Марков се прибира за първи след 13 години, които прекарва в Америка. Връща се заради смъртта на баща си, с който не се разбират особено, докато е жив. Плановете му обаче се преобръщат внезапно, а това, срещу което се изправя, ще промени посоката на живота му завинаги.

Ненадейно той се среща с една възрастна дама, която му разкрива част от своята история, която е преплетена с тази на българския народ.

Докато Никола започва собствено разследване, което го въвлича в тъмна мрежа от интереси, конфликти и все по-опасни разкрития, ръкописът, пренесъл любовта и историята на Вера, се превръща в съдбовна част от живота му. Той се изправя пред най-важния въпрос: Истината до свобода ли води, или до смърт?

5. „Нощ в Лисабон“ на Ерих Мария Ремарк започва точно като в заглавието в една лятна нощ в Лисабон в началото на Втората световна война. Там един млад мъж бяга от нацистка Германия, за да намери убежище в Португалската столица.

Внезапно към него се приближава странен непознат и му предлага два билета за кораба и паспорт с валидна виза. В замяна иска само младият човек да изслуша неговата история.

Тази книга е една от вечните класики в литературата.

6. Животът на млада българска журналистка се преобръща на 180 градуса, след като съпругът й загива в катастрофа. Тя разбира неща, които не е подозирала.

Всъщност „Гръцко кафе” е разказ за Балканите, за границите на Балканите – парадоксално свързващи и разделящи. Тях историята немилостиво изпитва, завихряйки в странно безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, разтърсващи страсти на устояващи мъже и жени, горди жестове, сдобиващи се с ценност чрез белезите от раните… Но преди всичко това е разказ за границите в самите нас, за границите в съзнанието, които и днес упорито укрепват собствените си територии и чието преодоляване винаги е свързано с травмата – на миналото и на паметта.

7. Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.

Разгорялата се любов между Жара и Велико е като досег на пламъка с полъх. Тя е спасение и изцеление, но за кого? Ще разберете, ако прочетете „Глина“ на Виктория Бешлийска.

8. Италианската полиция се свързва с професор Томаш Нороня във връзка с убийството на испанска историчка във Ватиканската библиотека. Той не само е последният човек, разговарял с жертвата, но и сред малцината, способни да разтълкуват странното послание, оставено от убиеца.

Докато португалският учен търси връзката между смъртта на историчката и проучванията й на текстове от Новия завет, са извършени нови престъпления по подобен начин. В Дъблин е ликвидиран учен, изследвал библейски ръкописи. В Пловдив е убит световноизвестен професор по молекулярна медицина. Обстоятелствата около убийствата и мистериозните послания насочват Томаш и полицията към загадките на Библията. Разследването ще ги отведе до Светите земи и ще ги изправи пред последната тайна на Новия завет – истинската самоличност на Исус Христос.

Основаваща се на реални исторически документи и научни факти „Последната тайна“ разтърсва основите на традиционните религиозни схващания и провокира сериозни дискусии. Авторът Жозе Родригеш душ Сантуш отново ни отвежда на невероятно приключение.

9. Между стените на перфектната къща на семейство Бигълоу в идиличното градче Лейквю тийнейджърът Зейн се чувства като затворник. Въпреки че за съседите бащата е уважаван хирург, а майката – красива светска дама, Зейн и сестра му Брит знаят истината – има нещо ужасно сбъркано.

Безупречната фасада крие тъмна тайна. Зад затворените врати на къщата се случва нещо ужасяващо: Зейн и Брит са тероризирани от своя садистичен баща. Твърде уплашен да се опълчи, Зейн прави всичко по силите си, за да защити сестра си, и брои дните до деня, в който ще бъдат свободни.

Една вечер, когато яростта на бащата ескалира, Зейн разбира, че трябва да се изправи срещу истината, колкото и болезнена да е тя.

Това е историята, която ни разкрива  книгата „Подводни течения“ на Нора Робъртс.

10. „Парижкият апартамент“ от Мишел Гейбъл е вдъхновен от истинска история. Когато шефът на Ейприл Воут й съобщава за находките в изоставен апартамент, експертката от „Сотбис“ не чува „прах“, „плъхове“ и „вехтории от XIX век“. Чува Париж. Чува бягство.

Във Франция Ейприл бързо открива, че апартаментът не е просто склад с антики. Под пластовете паяжини, в застоялия въздух с дъх на стар парфюм се крие истинска съкровищница, в която най-ценното не е от злато.

Първо, великолепен портрет от един от майсторите на бел епок. Второ, дневници, написани от жената, изобразена на картината – известна куртизанка, чиято история се оказва доста вълнуваща. Вече не става въпрос за кресла в стил Луи XVI и за изящни сервизи, които ще донесат милиони на търг. Става въпрос за живот. Всъщност за два живота.

Източници:

1. www.ciela.com

2. www.colibri.bg

3. m.helikon.bg

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

юли 2023
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31