LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Какво не знаем за Дан Браун

Дан Браун

Дан Браун е роден на 22 юни 1964 г.  в Ексътър, Ню Хемпшир и е най-голямото от три деца. Майка му Констанс е професионален музикант, църковен органист и професор по музика. Баща му Ричард Г. Браун е учител по Математика и автор на учебници.

След като завършва средното си образование се записва в колежа в Амхърст. Прекарва учебната 1985 г. в Севиля, Испания и се дипломира през 1986 г. Първо решава да се развива като музикант. Свири на синтезатор, продуцира детска касета, кръстена “SynthAnimals”, от която са продадени стотици копия. Създава своя собствена звукозаписна компания  наречена Dalliance и през 1990 г. издава компактдиск, със заглавието “Perspective”, от който също продава няколкостотин копия. На следващата година 1991 се мести да живее в Холивуд, за да се развива като певец-композитор и пианист. Това, обаче не се случва, защото не обича концертите на живо, а без тях няма как да успее.

Още от ранните му детски години, той се интересува от тайни и пъзели. Прекарва часове в решаване на анаграми и кръстословици. Със сестра му Валери и по-малкия му брат Грегъри постоянно участват в разгадаване на сложни загадки, търсене на съкровища и всякакви подобни.

Докато учи в университета в Севиля се записва на лекции по история на изкуството. На една от лекциите преподавателят показва слайдове с репродукции на Леонардо да Винчи и обръща голямо внимание на детайлите, кодираните послания и техните тълкувания. Дан Браун е привлечен от тайните кодове, които може да съдържат произведенията на изкуството. От тогава започва да търси и да изучава тайни знаци, шифри и послания в старите шедьоври и това става голяма част от неговия живот. Така, съвсем случайно, докато е на почивка в Таити, намира и прочита книгата „Операция: Страшният съд“ от Сидни Шелдън и му хрумва идеята да започне да пише.

Човекът, който насърчава Браун в това поприще е неговата вече бивша съпруга Блайт Нюлон. Двамата се женят през 1997 г. Тя забелязва талантът му да събира информация и да разказване увлекателни истории. Започва да му помага, като популяризира проектите му, пише прессъобщения, организира събития за промотиране на книгите му.

“The Giraffe, the Pig and the Pants on Fire” е първата му издадена книга, отпечатана в един единствен екземпляр. Заглавието  е посветено на майка му.  След това излиза  “187 Men to Avoid: A Survival Guide for the Romantically Frustrated Woman”, която пише заедно с Блайт под псевдонима Даниел Браун. През 1998 г. той и съпругата му издават забавна колекция от рисунки и надписи в прослава на плешивостта, колкото и странно да звучи. Блайт прави и илюстрациите на книгата. През същата година издава и романът „Цифрова крепост“, който не постига голям успех. Макар че според мен е доста интересна. Но идва ред на „Шифърът на Леонардо“. Книгата, която му носи световна слава и се превръща в бестселър. Това е един от най-популярните романи на всички времена с повече от 81 милиона продадени копия до 2010 г. Заглавието е екранизирано и също постига голям успех.

Следващата му изключително успешна книга е „Изгубеният символ“. Само през първия ден от излизането й са продадени 1 милион екземпляра. По този показател е абсолютен рекордьор в света за всички времена. Първият тираж от романа е невероятните 6,5 млн. копия.  

След 21 години брачен живот половинката на Дан неочаквано подава молба за развод. Тя твърди, че в продължение на 6 години, той е водил двойнствен живот, изневерявал й е. Нещо повече, тя допълва, че той има афери с близки до обкръжението им жени, сред които фризьорката й, треньорката й по езда, като източвал пари от общата им банкова сметка, за да им купува подаръци.

През 2021 г. двамата постигат доброволно споразумение и молят правото им на лично пространство да бъде зачетено.

Но да се върнем към неговото творчество или по-точно да поясним как минава един негов ден. Дан Браун пише не къде да е, а на тавана в своя дом. Денят му започва в 4 сутринта без изключение. С помощта на античен пясъчен часовник си взема кратка почивка на всеки час, която включва физически упражнения – лицеви опори, коремни преси и упражнения за разтягане. Като всеки писател и той изпада в дупка и понякога творческият му порив секва, но той се бори с това чрез инверсионна терапия. Виси с главата надолу обут в гравитационни ботуши. Доста интересен метод, от който можем да вземем пример. Току виж ни дошла някоя креативна идея, която да напишем.

За своите герои, той използва реално съществуващи личности, като ги кръщава на тях. Друго интересно около писателя е, че в къщата му има тайни проходи и врати. Може би, за да черпи вдъхновение за своите романи?

Браун е сред авторите с най-много обвинения в литературна кражба. Но съдът го признава за невинен по всички от тях.   

Той често е критикуван от по-отдадените християни, заради темите, които засяга в своите книги, но това не пречи да е един от най-четените автори.

Част от книгите му може да намерите в училищната библиотека. Сред тях са: „Шифърът на Леонардо“, „Цифрова крепост“ и „Ад“.  

Източници:

1. Уикипедия

2. 10te.bg

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

юни 2023
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930