LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

10 факта за книгите, които не знаете

Магията на книгите може да ни отведе в неподозирани светове и да ни разкрие много истини. Те са храм на знанието и крият тайни, който много от нас не знаят.

1. Първата публикувана книга е Гутенберговата библия. Създадена през 1453 г., разбира се, от Йоханес Гутенберг, познат като бащата на книгата. Той е основоположник на съвременното книгопечатане. Изобретява механично задвижвана печатна преса с ръчен набор на метални букви. Изобретението му оказва силно влияние върху развитието на Ренесанса, Реформацията и Научната революция и поставя материалните основи на съвременната икономика на знанието и демократизация на образованието.

2. Детската класика „Приключенията на Том Сойер“ от Марк Твен е първата книга, написана на пишеща машина. Тя е публикувана през 1876 г.

Книгата разказва за детството на палаво и смело младо момче, което живее в района около река Мисисипи. Младежът се забърква в редица приключения: разкрива убийство, губи се в пещера, намира съкровище и се сблъсква с трепетите на първата любов.

3. Най-скъпата книга е „Кодекс на загадките“ и е продадена за умопомрачителната сума от 30,8 млн. долара. Написана е от Леонардо да Винчи, а купувачът й успял да си позволи тази космическа цифра е самият Бил Гейтс.

4. Ако се чудите кой чете повече мъжете или жените. Ето и отговора – нежната половина от човечеството купува 68% от издадените книги. Това ги прави най-четящия пол.

5. В далечното минало се пишело на пергамент.  Той е направен от фина телешка, овча или козя кожа. А името му идва от античния град Пергам, където е изобретен.

Растителният пергамент е съвременен заместител на пергамента, който се получава от хартия с висока плътност, обработена със силикон.

6. Най-четените книги са Библията, „Цитатите на Мао Цзедун“ и „Хари Потър“.  

7. Оказва се, че най-продаваният роман за всички времена е „Дон Кихот“. Историята на леко смахнатия любител на книгите вълнува милиони хора по света. Дон Кихот се впуска в различни приключения,  мечтае да стане рицар, води битки с вятърни мелници и всичко това прави със своя верен другар Санчо Панса.

8. Най-големият речник в света е Немски. Издадени са 33 тома от него, съставени от общо 33 519 страници.

9. Ако пък се чудите къде четат най-много, ето ви и отговора – в прохладна Исландия. Държавата е сред първенците в света, както по брой писатели и публикувани книги на глава от населението, така и по читателска активност. Исландците обичат да изразяват своите ценности, впечатления и възгледи чрез писаното слово. Според BBC всеки десети исландец ще публикува поне една книга през живота си.

10. Думата „Библиосмия“ означава страст към миризмата на стари книги.

Източници:

1. 10te.bg

2. skafeto.com

3. Уикипедия

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

май 2023
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031