LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Интересни факти от живота на Петя Дубарова

Petia Dubarova

Бургаското чудо Петя Дубарова е родена на днешния ден – 25 април през 1962 г. в морския град Бургас. Тя си отива прекалено млада от този свят без да успее да разкрие напълно огромния си талант и възможности.

Написаното приживе от нея остава да ехти през годините и да ни напомня за тази крехка и нежна талантлива девойка.

1. Майката на Петя се казва Мария. Работи като прогимназиална учителка по Литература. Баща й – Стайко е началник-смяна в бургаски завод за радиатори. Започва обучението си в кварталното училище „Иван Вазов“.

2. Малката Петя наистина е дете чудо. Тя започва да казва стихотворения малко след като проговаря. На две години вече знае азбуката, на три вече може да чете. На крехките пет години сама си избира книги от читалищната библиотека. Първото си стихотворения написва в първи клас и го озаглавява „Буря в морето“.

3. Бургаският поет Христо Фотев открива таланта на Петя Дубарова. По това време тя е на около 11 години, а той води кръжок. Фотев е възхитен от образите, които момичето създава. Тя имала силни дни, в който пише по над 15 стихотворения без да се чувства претоварена.

4. Въпреки краткия си земен път Петя Дубарова оставя след себе си почти 200 стихотворения, над 50 произведения в проза, десетки художествени преводи на песни на The Beatles, Smokie, Bee Gees, Pooh и др.

Момичето създава уникални поетични творби, приказки, импресии и разкази, открояващи се с ярко в Литературата през 70-те години. Тя пише и под псевдоними, като по-известните от тях са: Марлена Дубра, Пепита Дубареско и мъжкото Драгой Пикипиков.

5. Първата й любов се казва Пер от Швеция. Среща го по време на снимките на филма „Трампа“, в който участва през 1978 г. Режисьор на лентата е бургазлията Георги Дюлгеров. А с младия швед се влюбват в Боровец, докато се забавляват в местна дискотека. Той я кани на блус и я целува.

В своя дневник Петя описва Пер, като „далечния, светлия, чаровния, нежния“. Пишат си писма известно време, след което той просто престава да ѝ отговаря. Петя го преживява много тежко.

6. По време на тридневен семинар организиран от списание „Родна реч“ през пролетната ваканция на 1979 г. Петя се запознава с Деян Енев. Той също е писател и Петя остава очарована от таланта му и отношението му към нея.

През лятото на същата 1979 година той гостува в дома на Петя, който се намира на бургаската улица „Ернст Телман“. През есента влиза в казармата, където около 60 дни по-късно научава, че тя е починала.

7. Близо 5 години след нейната смърт през 1984 година стартира национален литературен конкурс на името на Петя Дубарова. Събитието става изключително популярно сред младите поети. През същата година Ваня Костова, Стефан Диомов, Пейо Пантелеев, Стефан Маринов,  и други приятели организират спектакъл за Петя в Дома на армията в Бургас.

Къщата, в която е живяла поетесата, е освободена и новоизградена като дом музей „Петя Дубарова“ с решение на Министерският съвет и със съгласието на родителите й. Музеят е открит на 7 август 1995 година. Личната стая на Петя Дубарова е пресъздадена автентично. В края на 2010 година, в морската градина на родния ѝ град е открит паметник на бургаската поетеса.

Източник: 10te.bg

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

април 2023
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930