LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

10 доказателства, че четенето е полезно за всеки

книга

Има няколко научно доказани факта, че четенето повлиява благоприятно върху начина ни на живот. Ето и някои от тях:

1. Според проучване на „Proceedings of the National Academy of Sciences“ четенето може да предотврати Алцхаймер. Възрастните хора, които четат редовно, се разболяват от този синдром 2,5 пъти по-рядко от тези, които изобщо не четат. Това, разбира се, не означава, че няма да се разболеете от Алцхаймер, защото има и други фактори.

2. Учени от университета „Yale“ стигат до извода, че четенето подобрява паметта. Това се дължи на факта, че всеки, който го прави, запомня поне част от прочетеното и така упражнява „мускулите на паметта“.

3. Изследване на „National Endowment for the Arts“ откри, че тези, които четат по-редовно, много по-често имат гражданска позиция. Те гласуват по-често и са физически и културно активни.

4. Според изследвания направени от няколко американски университета четенето има ефекта на терапия. Съприживяването на емоциите на героите от дадена творба помага за подобряване на психическото състояние.

5. Ан Е. Кънингам доказва в своята статия „What Reading Does For The Mind“, че четенето ни прави по-умни. Освен, че трупаме знание, го запазваме за дълъг период от живота си.

6. От същата статия достигаме и до извода, че това действие подобрява аналитичното ни мислене.

7. Друго интересно проучване, направено след изследване на „University of California“доказва, че ако човек, който пише, прочете много добър роман, той ще придобие част от уменията на автора. Подобно на това как слушането на определена музика влияе на стила на друг музикант.

8. Учените от „University of Buffalo“ доказват, че дори когато чете фиктивна история, читателят се поставя в различни ситуации и придобива опит. Така по-лесно разбира живота на другите и различните гледни точки.

9. Невролози от „National Year of Reading“ пък твърдят, че този, който чете, развива по-добре кариерата си.

10. Четенето ни прави по-секси/красиви в очите на срещуположния пол. Интелигентността е едно от качествата, които се ценят най-много и няма как да го постигнем, ако не четем и не се усъвършенстваме. Именно това качество е най-секси в отсрещния човек.

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031