LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Най-запомнящите се злодеи в литературата

Няма интересна и завладяваща история, в която освен главното действащо лице да няма и един злодей, а понякога и повече от един. Някои са толкова зловещи, че те побиват тръпки и ги намразваш веднага, но без тях главният персонаж няма как да стигне до прозрение и да се промени към по-добро.

Представяме ви някои от най-запомнящите се отрицателни персонажи от литературата.

1. Злодеят Ханибал Лектър от книгата на Томас Харис  „Червения дракон“  е меко казано зловещ. Той е гениален престъпник и изтънчен канибал – смразяваща комбинация. Произведението излиза за първи път през 1891 г. Федералният агент Уил Греъм рискува живота си, за да го залови. Раните му още не са зараснали, когато уменията му да разкрива как мислят психопатите отново са нужни – някой избива безмилостно цели семейства и никой не знае как да бъде заловен. Преследването на Зъбльото, както ще го нарече пресата, се превръща в истински кървав кошмар. Неумолимата логика на ужаса води Уил до нуждата да поиска помощта на самия д-р Лектър, който дирижира мрачна игра от своята килия.

В „Червения дракон“ най-известният сериен убиец в световната литература прави своя дебют – и неотклонно привлича цялото внимание върху себе си, преди да заеме полагаемото му се централно място в следващите книги на Томас Харис: „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“.

2. Невероятно жестокия Рамзи Болтън от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“ не може да бъде пропуснат. Едни от най-ужасяващите му действия са свързани с мъченията, които прилага върху Теон Грейджой и други свои пленници. Няма да ги описваме, защото не е за хора със слаби сърца, ако пък ви е любопитно ще трябва да прочетете книгата или да гледате сериала. Но трябва да ви предупредя, че има някои разлики в действията и характера на този зловещ персонаж в книгата и екранната версия.

3. Друг отрицателен персонаж, който ни кара да изтръпваме от ужас е Волдемор от поредицата за Хари Потър. Дж. К. Роулинг изгражда един изключително запомнящ се злодей, от когото всички се страхуват, дори не изричат името му на глас. В книгите всички, освен Хари и Дъмбълдор, го наричат: „Онзи-който-не-бива-да-се-назовава“, „Ти-знаеш-кой“ или „Черният Лорд“. Истинското му име е Том Риддъл и изглежда съвсем нормално, докато не решава да се занимава с черна магия и да продаде душата си, за да стане безсмъртен.

4. Едно от най-страшните чудовища излизало някога из под перото на Стивън Кинг е клоунът наричан То, така се казва и романът. Съществото с плашеща визия е в основата на разрасналата се по цял свят фобия от клоуни. То преследва и убива деца, но със сигурност и възрастните ги побиват тръпки от него. Едва ли има някой, който би искал да си има вземане-даване с това зловещо създание.

5. Ани Уилкс от „Мизъри“ е доста плашещ персонаж.  Действието в романа написан отново от несравнимия Стивън Кинг се развива около Пол Шелдън, автор на любовни романи-бестселъри, който, след автомобилна катастрофа, е спасен от жена на име Ани Уилкс, медицинска сестра, която твърди, че е най-голямата му почитателка. Тя отвежда Пол в дома си и започва да се грижи за него. Малко след това последният роман на Пол, Детето на Мизъри излиза от печат. Като разбира, че любимата ѝ героиня умира, Ани държи Пол като затворник, докато не напише нова книга, в която да върне живота на Мизъри.

6. Няма как да не включим абсолютния Властелин на пръстените – Саурон. Злодеят от поредицата на Дж. Р. Р. Толкин е толкова жаден за власт, че минава през всичко и всички, за да успее да вземе десетия пръстен. Той е всевиждащото око и няма нищо против да измъчва всеки, който се докосне до мистичния пръстен. Истинско зло, което не се спира пред нищо с цел да завладее света.

Източници:

1. 10te.bg

2. ciela.com

3. Уикипедия

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031