LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

12-те най-влиятелни книги, написани от жени

J. K. Rowling

По случай празника на жената – 8-ми март ще ви представим 12-те най-популярни и влиятелни книги, сътворени от женската половина от човечеството.

12. Ще започнем с 12-то място, което е за Джордж Елиът и книгата й „Мидълмарч“. Авторката е  една от най-ярките представителки на реализма в литературата. С богата палитра от разнообразни герои, тя критикува социалните и политически норми на времето. „Мидълмарч“ е малко градче в Централна Англия. Джордж Елиът разгръща повествованието си в две успоредни направления, които постоянно се пресичат – съдбата на изпълнената с идеалистични намерения и оптимизъм Доротия, която отказва да се омъжи за заможния земевладелец сър Четам, за когото е сгодена. Тя решава да се обвърже с педантичен учен, който според нея прави нещо гениално – творбата „Ключ към митологиите“. Доротия решава да му помогне във великото начинание и да сподели интелектуалния му живот. Втората линия на повествованието проследява нещастния семеен живот на амбициозния лекар Лидгейт и вулгарната Розамонд Винси.

11. Емили Бронте и нейния единствен роман „Брулени хълмове“. Публикуван е за първи път през 1847 г. под псевдонима Елис Бел са под номер 11. Второто му издание е отпечатано посмъртно след редакция от сестра й Шарлот Бронте. Това е една класическа история за прокълната любов от по-миналия век. Трудът на Бронте е адаптиран многократно на сцената, по телевизията и на големия екран.

10. „Разказът на прислужницата“ от канадската писателка Маргарет Атууд е феминистко издание, но този път пречупено през призмата на научната фантастика. Историята е за борбата на една жена, която иска да бъде нещо повече от пионка в ръцете на своите господари. Произведението е наградено с първия приз „Артър Ч. Кларк“. Сюжетът разказва за свят, в който обществото е обсебено от шовинистични, расистки и хомофобски идеи през 2 195 г. Действието се развива в република Галаад, съставена след преврат срещу правителството на САЩ. Там се живее в строга диктатура, основана на стария завет на Библията. Има силна дискриминация срещу жените.

9. Алис Уокър и нейния „Пурпурен цвят“ разказват за живота на жените в Джорджия през 30-те години на миналия век. Темите, които са засегнати са: расизъм, сексизъм и насилие. Това е историята на Сили, чернокожо момиче, родено в условията на бедност и сегрегация в сърцето на американския Юг. Романът е за неравенствата и неравностите на живота. Роман за онези неща, които, ако позволиш, могат да те направят истински силен и свободен. Книгата е отличена с „Пулицър“ и е адаптирана на големия екран.

8. Няма как да пропуснем класиката на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра“. Книгата е наградена с престижната награда „Пулицър“.  Действието се развива по време на Американската гражданска война. Разказва историята за житейските проблеми на богатата наследница Скарлет О’Хара. Четивото умело бяга от стереотипите на времето. Епична сага за любов и война, по която е заснет един от най-популярните филми в света, награден с цели 9 Оскара.

7. Дона Тарт и нейната „Тайна история“ ни въвличат в живота на Ричард от момента, в който  пристига в колежа Хампдън. Той е приет в елитната група на петима студенти, изучаващи класическата древност. Приемането му в елитния кръг има своя цена – много скоро той научава страшната тайна, споила допълнително връзката между петимата… тайна, свързана с възраждане на древни ритуали, с невинно пролята кръв, която вика за отмъщение… Наистина омагьосваща книга.

6. „Гордост и предразсъдъци“ е най-известния роман на Джейн Остин. Разнообразните персонажи, интересният сюжет и универсалните теми правят книгата на Остин не по-малко актуална и днес, два века след своето публикуване. Главни герои в историята са Елизабет и мистър Дарси. Романът проследява тяхното израстване и промяната, която правят заради любовта. За да бъдат заедно, единият трябва да преглътне гордостта си, а другият: своите предразсъдъци. Книгата е публикувана през 1813 г. и по нея са направени над 10 филма и телевизионни сериала до сега.

5. Луиза Мей Олкът  посвещава своето произведение „Малки жени“ на четири сестри. Мег, Джоу, Бет и Ейми трябва да се справят с трудностите на живота, докато баща им е на фронта по време на Гражданската война. Те остават вкъщи само с майка си. Сестрите Марш преминават през много трудности, но и щастливи моменти по пътя от детството към зрелостта. Всяка от тях представя различна част от характера на жената.

4. „Нощес сънувах, че съм се върнала в Мандърли” – с това култово изречение започва „Ребека”, един от най-обичаните романи на всички времена. Създаден от британската авторка Дафни дьо Морие. Голяма част от своя труд авторката пише в Александрия, Египет, където отива заради съпруга си, назначен там на работа. Трудно е да се каже на какво точно се дължи магнетичното въздействие на романа: дали на готическите елементи, които те държат в напрежение до последния ред, дали на вълшебството, обгърнало величественото имение Мандърли на морския бряг в Корнуол, дали на вледеняващите тайни и призраците от миналото, на които се натъква една млада жена в стремежа си към споделена любов. През 1940 г. романът е адаптиран на големия екран от великия режисьор Алфред Хичкок. Филмът е не по-малко незабравим и носи на Хичкок единствения му „Оскар“.

3. Романът на Шарлот Бронте, който разказва историята на „Джейн Еър“ излиза през 1847 г. Джейн е интелигентно момиче с богато въображение, но семейството й е бедно. А още по-лошото е, че родителите й умират, когато тя е малка и затова я изпращат в интернат. Загубите за нея не приключват до тук. Тя губи единствената си приятелка, която се разболява от туберкулоза. На фона на всичко това има и разтърсваща любовна история между Джейн и мистериозния г-н Рочестър. Авторката засяга теми като полови и класови различия, сексуалност и религия.

2. „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли изследва фундаментални проблеми като човешки права, справедливост, расизъм. Историята е разказана от малката Скаут, а главните герои са две момчета – Джем и Дил. Действието се развива в измисления град Мейкомб, щата Алабама. От появата му на пазара през 1960 г. „Да убиеш присмехулник” на Харпър Ли продава над 30 млн. копия само в Америка. През 1961 г. е удостоен с Пулицър. Обявен е за най-добрия роман на XX век от американското списание Library Journal и за най-добрия роман на всички времена във Великобритания. През 1962 г. Робърт Мълиган и Алън Пакула превръщат книгата в успешен филм с участието на Грегър Пек в ролята на Атикус Финч.

1. Няма как да не включим в този списък и авторката на поредицата за момчето-магьосник Хари Потър – Дж. К. Роулинг. През 1995 година Роулинг завършва първата книга от общо 7. За нейно съжаление, тя получава отказ след отказ. Причината е, че големите издателства не смятат, че хората искат да четат истории за магията. Изтъкват мотива, че „Хари Потър“ е детска книжка, написана за възрастни, която ще се провали с гръм и трясък на пазара. Получава общо 12 отказа. Но е нужно само един човек да ти повярва и да те подкрепи и чудото става.  Успехът, който тя постигна с тази история е огромен. Всички 7 книги от поредицата се продават в повече от 400 млн. копия. През 1998 година филмовото студио „Warner Bros“ купува правата на първите два романа „Хари Потър и Философският камък“ и „Хари Потър и стаята на тайните“, които впоследствие са екранизирани. На по-късен етап и останалите книги от поредицата ги последват, а Роулинг се превръща във втората по богатство жена в света, след Опра. И това, ако не е успех и то шеметен. Авторката пише и други книги под различни псевдоними.

Източници:

1. 10te.bg

2. lira.bg

3. colibri.bg

4. Helikon.bg

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031