LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

15 книги, които си заслужава на прочетем

книга, book 3

Книгите могат да ни отведат навсякъде. Те карат въображението ни да се пренесе далече, на места, които дори не сме виждали. Карат ни да изживеем различни приключения, да стъпваме по стъпките на някого другиго, да гледаме през неговите очи.

Всеки има различен вкус и възгледи, затова и книгите, които ни харесват са различни. Има, обаче такива, които си заслужава да прочетем, защото са оставили следа, която ще се помни дълго.

Сега ще ви изброя точно 15 такива  заглавия…

1. „Да прецакаш дявола“ от Наполеон Хил разкрива тайната за постигане на свобода и успех. По думите на самия Хил книгата дава на човек ключа от затвора, в който той сам се е поставил. Авторът изучава и обяснява всички онези фактори, чрез които ние, хората, възпрепятстваме собствения си успех – страхове, негативни мисли, вредни навици, склонност към мързел, отлагане и отчаяние, и ни помага да открием Дявола в себе си и да го надхитрим. Провокативна и вдъхновяваща, книгата ни показва как да преодолеем ограниченията си и да открием своя път в едно време на несигурност и тревожност.

2. Световният бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ не оставя никой безразличен. Заглавието излиза през 2003 г. и до май 2006 вече е с тираж от над 60 милиона и е преведена на 44 езика. Книгата съчетава в себе си няколко жанра – трилър, детективски роман и теории на конспирацията. Това е вторият роман от трилогията, в която главен герой е професор Робърт Лангдън. Първият излиза през 2001 г. със заглавието „Шестото клеймо“, а третият – „Изгубеният символ през 2009-та. „Шифърът на Леонардо“ разглежда някои исторически теории, които според църквата не са верни. Те засягат темата за свещения Граал, отношенията между Мария Магдалина и Иисус Христос и значението, което има тя в християнството.

3. Невероятните приключение на момчето-магьосник – Хари Потър и неговите приятели Рон и Хърмаяни развълнуваха малки и големи. Това е поредица от седем фентъзи романа, от който си заслужава да прочетете поне първия, озаглавен „Хари Потър и Философският камък“. Светът на Хари Потър изследва множество теми и включва много културни значения и отношения. Книгата съчетава различни жанрове като фентъзи, драма, пълнолетие и английска училищна история, а също и елементи на мистерия, трилър, приключения, ужаси и романтика. Това е най-продаваната поредица от книги в историята, преведена на осемдесет езика.

4. „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин е считан за едно от най-значимите произведения в английската литература от XIX век.  Едва ли има някой, който поне веднъж да не е чувал това заглавие. Главни герои в историята са Елизабет и мистър Дарси. Романът проследява тяхното израстване и промяната, която правят заради любовта. За да бъдат заедно, единият трябва да преглътне гордостта си, а другият: своите предразсъдъци. Писана преди над 200 години, тази книга е напълно валидна и днес.

5. Баща и 12-годишния му син предприемат пътешествие с мотоциклет през Съединените щати. На пръв поглед елементарен сюжет, но ако имате търпението да го прочетете, ще видите отговори на така важните за всички въпроси за същността на битието и за това как да живеем. Заглавието на тази книга е „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”, а авторът – Робърт М. Пърсиг.

6. Единственият роман в творчеството на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“ всява смут сред литературните кръгове, когато излиза през 1890 г. Причината – до тогава обществото все още е сковано от консервативни викториански ценности. Главният персонаж в произведението постепенно стига дъното. Той жертва душата си, за да остане вечно млад и красив. Неговата морална деградация не се отпечатва по никакъв начин върху лицето му. Романът ни показва колко е лесно да се превърнем в това, което преди това сме презирали.

7. Едно от най-добрите произведения на XX век спечелило награда „Пулицър“ е „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли. Романът е разказан от 6-годишната Скаут Финч родена в Алабама. Чернокожият Том Робинсън е обвинен в изнасилване, а потърпевшата е млада бяла жена. Атикус, който е баща на Скаут е назначен да защитава Том. Книгата повдига сериозни въпроси като расовата дискриминация, престъпленията, смъртта и компромисите в живота.

8. „Сто години самота” на Габриел Гарсия Маркес е философски разказ за живота на няколко поколения от фамилията Буендия. Те са нападнати от проклятие, което ги преследва. Живеят в несъществуващото южноамериканско село Макондо, което е измислено специално за романа. „Сто години самота“ е посочван сред най-значимите книги изобщо.

9. „Брулени хълмове“ на Емили Бронте е много повече от любовна история. Катрин и Хийтклиф са две противоположности, между които пламват силни чувства. Ще успеят ли те да устоят на желанието да бъдат харесвани от околните или ще се поддадат на общественото мнение? Ще разберете само, ако прочетете тази история за обичта, омразата, желанието за отмъщение и егоизма.

10. „Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън събира на едно място най-важното и най-интересното, което трябва да знаете за съвременната астрономия, физика, биология, генетика, геология и изобщо за развитието на природните науки. По достъпен, разбираем и изключително забавен начин авторът обяснява сложни концепции като Големия взрив, еволюцията, тектониката, размера на ядрото на атома и дори квантовата физика.

11. „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс е трогателна история за малката Кая. Още като невръстно дете остава съвсем сама. Тя, обаче не се предава, оцелява в малката къща насред мочурищата напук на всичко и всички. Учи се да живее в хармония с природата. Този роман е посветен на свободния дух, на смелостта, доблестта и достойнството.

12. „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър е в списъка на 100-те най-добри (англоезични) романа за всички времена. Действието в него се развива по време на Втората световна война, като събитията са разказани от различни герои в нехронологичен ред и от различна гледна точка. В тази книга авторът критикува бюрократичната система, в която най-често не разумът е водещата сила. Фразата параграф 22 се превърна в идиом за ситуация без изход, „порочен кръг“.

13. „Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему…“ – така започва класическият роман на Лев Толстой „Ана Каренина“. Историята, около която се върти действието е за житейския избор една жена, а именно – да бъде щастлива с по-млад мъж. Романът е поднесен с много руски аристократизъм и драматични вътрешни борби.

14. „Пътят” на Кормак Макарти с награда „Пулицър” за 2007 г., разказва за пътуването на баща и син през опустошена Америка, за да занесат огъня на целия човешки род. „Пътят“ е разтърсващ разказ за времето, когато цивилизацията и природата са мъртви. Баща и син пътуват през изпепелената Америка на юг към океанския бряг – дни, месеци, години. Нищо не помръдва сред опустошения пейзаж освен носената от вятъра пепел. Те имат само дрехите на гърба си, оскъдни запаси храна и един пистолет, с който да се бранят от варварските шайки канибали по пътищата. Но залогът на това пътуване не е само тяхното оцеляване, защото мъжът и момчето носят огъня на целия човешки род и съдбата на целия свят зависи от безнадеждната им мисия.

15. „Джейн Еър” от Шарлот Бронте ни среща с историята на момиче, останало сираче. Джейн бива изпратена в интернат, където се сблъсква с неприветливата страна на живота. Всичко, което момичето преживява, го превръща в достойна млада дама, водена от жаждата за независимост. Разказ за мъдростта и споделената, но невъзможна любов; кое е по-важно – да направиш правилното, или това, което ти казва сърцето?

Голяма част от изброените книги може да намерите в нашата библиотека!

OFF
Боряна Благоeва


Категории

Архив

януари 2023
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031