LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

259 години – „История славянобългарска“

Честването на 259 години от написването на „История Славянобългарска“ ще се проведе на 19- ти юни, денят на Свети Паисий Преподобни Хиляндарски. Съставен бе инициативен комитет от български учени, които ще подговят проявите свързани с честването.  Комитетът беше учреден в присъствието на президента Росен Плевнелиев, който ще бъде патрон на инициативата.  За голяма част от културните прояви ще се търси финансиране от спонсори, обясни писателят професор Кирил Топалов. Започва и търсенето на следа към гроба на българския книжовник Паисий Хилендарски, за когото се знае, че е завършил житейския си път в днешния Асеновград.

Ето какво ни припомня историята:

От Възраждането до наши дни – Паисий Хилендарски / 1722- 1773/

Паисий Хилендарски е роден в гр.Банско, учил е в родния си град и в Рилския манастир, от 1745 г.се  установил на Атон. Като манастирски пратеник – таксидиот – на Хилендарския манастир, обикалял българските земи, пътувал и до Сремски Карловци, тогава в пределите на Австрийската империя. В продължение на две години събирал материали и сътворил първата цялостна българска възрожденска история. Използвал над 100 източника, сред които най- важните били преводните Книга историография на Мавро Орбини – 1722г. и Църковни и граждански деяния- 1719 г.на Цезар Бароний. Поставил началото на българската историография и новата българска литература.

Освен преписите на История Славянобългарска, направени от Софроний Врачански/ 1765 и 1781 /,  известни са няколко десетки копия от XVIII и XIX в., разпространявани в тогавашните български културни средища.

   Велик народен будител, отец Паисий с право се счита за родоначалник на Българското Възраждане.

     Из  История славянобългарска – 1762

        Предисловие:

О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах…..

                                                                                                                                                 /Откъс/

Целта на предстоящото събитие е да се почете годишнината от

създаването на книгата, както и да припомни на българите, че има с какво да се гордеят.

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930