LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Интересни факти за писатели

Знаете ли, че първото произведение на световноизвестния писател Оноре дьо Балзак – Трагедията „Кромуел“, е прието изключително негативно от собственото му семейство. Същото важи и за следващите му литературни опити, които прави под различни псевдоними. В началото на 20-те години на XIX век той се заема с издателски бизнес, който претърпява пълен провал. До края на живота си Балзак не успява да се издължи на своята майка, която финансира неговата издателска компания. По-късно, когато вече зад гърба си има няколко блестящи романа, френският писател отново започва бизнес, като разработва план за отглеждане на ананаси в собствения си дом. И тази му дейност е обречена на неуспех, а той е принуден да избяга от кредиторите, скривайки самоличността си.

Знаете ли, че в един от своите романи известният английски писател Чарлз Дикенс безмилостно критикува т.нар. „училища на бедните”, като не си спестява и гневни упреци срещу цялата възпитателна ситема по онова време. Съвременниците му разказват, че именно потресаващите картини на изтезания и гаври върху деца, описани в “Николас Никълби”, са причина за затварянето на много подобни школи и за подобряването на режима в други. Благодарение на друг негов роман – „Мартин Чъзълуит” английският език се сдобива с нова дума – „пекснифовщина”, означаваща „лицемерие”.

Знаете ли че, известният писател Ърнест Хемингуей имал навика да излиза от дома си с джобове, пълни с книги, така че да може във всяка свободна минута да се отдава на любимото си занимание – четенето. Тази необичайна привичка Хемингуей наследява от майка си. Страстен любител на книгите, писателят притежава работна библиотека от 7400 тома, съдържаща множество специализирани научни издания от почти всички сфери на живота.

Знаете ли, че най-популярната латиноамериканска писателка Исабел Алиенде започва всеки свой роман на датата 8 януари. През 90-те години на миналия век всяка нейна книга влиза в челната десятка на най-продаваните заглавия в света. Най-известното ѝ произведение, “Къщата на духовете”, се ражда от писмата, които пише на своя 99-годишен дядо, бил тогава на смъртно легло. Книгата на практика отразява седемдесетгодишната история на собственото ѝ семейство.

Знаете ли, че освен писател и драматург, Димитър Димов е ветеринарен лекар, професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни, автор на повече от 20 научни труда. След смъртта му през 1966 г. в неговия архив са открити планове и ръкописи за два труда върху теорията на отражението. Неосъществена остава и мечтата му да напише книга за своя роднина Яне Сандански, въпреки че през целия си живот събира материали за нея.

Знаете ли, че Александър Дюма е известен и като експерт готвач. Наред с блестящите си художествени романи писателят е автор на „Голяма кухненска енциклопедия“, публикувана след смъртта му през 1873 година. Книгата е едновременно и енциклопедия, и готварски рецептурник. Съкратена версия на уникалната му творба излиза през 1882 г. под заглавието “Малка кухненска енциклопедия”.

Знаете ли, че световноизвестният писател, Стивън Кинг, пише шест романа под псевдонима Ричард Бакман. Това са „Гняв“, „Дългата разходка“, „Бягащият човек“, „Пътна мрежа“, „Проклятието“ и „Регулаторите“. Два от романите на Бакман са филмирани, като в лентата по романа “Бягащият човек” главната роля играе Арнолд Шварценегер. След като псевдонимът е разкрит, Кинг устройва мнимо погребение на Ричард Бакман. Последният роман „Регулаторите“ е издаден след фалшивата кончина на Бакман, като Стивън Кинг излиза с изявление, че ръкописът е намерен сред вещите на покойния писател.

Знаете ли, че големият писател Ерих Мария Ремарк се сдобива с благородническа титла срещу 500 марки. Сумата е заплатена на обеднелия барон Хуго фон Бухвалд, който, за да предаде въпросната титла, официално го осиновява. Новоизлюпеният аристократ веднага си поръчва визитни картички с корона, започва да носи монокъл, да се облича елегантно и да употребява неимоверно количество калвадос. С ново самочувствие той се отдава на светския живот, посещава прочутите ресторанти и присъства на всяко възможно театрално или концертно събитие. Фьодор Михайлович Достоевски
( 30 октомври 1821 – 28 януари 1881 )
/ според други източници е роден на 11 ноември 1821 г. и умира на 9 февруари 1881 г./

Източник: Интернет

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

февруари 2021
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728