LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Първият ден на този месец народът свързва с представата за идващата пролет. Църквата празнува паметта на света преподобна мъченица Евдокия.
Най – важното от народните обичаи за първи март е връзването на мартеници: бели и червени за здраве. Някога са се завързвали само на ръката усукани бял и червен конец, но с годините започнали да правят мартеници в различни форми и видове, които се окачват на гърдите. В Родопите слагали мартеници от двете страни на главата на булката, за да не я урочасат.
Мартениците се носят, докато се види лястовица, докато се чуе гукане на гълъб или кукувичето „ку-ку“. Тогава се свалят и се завързват на плодно дръвче, за да има плодородие. Някога слагали мартеницата под камък и според буболечките и гадините под него гадаели каква ще бъде годината и какво здравето и щастието на човека.
За да бъде весела баба Марта и да зарадва хората с настъпващата пролет, домакините рано сутрин изнасяли червени дрехи, черги, одеала и ги мятали на балкона или простора, за да посрещнат капризната баба. В народните вярвания тя се сърди, когато срещне стари жени по пътя си, гърми, фучи и плаче, но щом види млади момци и девойки се усмихва, слънцето грейва, дворовете се огласят от детски викове и игри.
За неустойчивия характер на времето през месец март народът е създал легенди, с които се опитва да обясни неговата честа променливост.
                           

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ, РУМЕНИ И ЗАСМЕНИ !

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

март 2019
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031