LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Възкресение Христово – Великден

Великден се празнува на различни дати, 49 дни след Заговезни, винаги в неделя през периода от 04.04 – 08.05 в зависимост от пролетното равноденствие и първото пролетно пълнолуние.
Ето какво ни разказва преданието за последните дни от живота на Христос преди Възкресението :
Докато Христос и учениците му вървели към Уерусалим, за да участват в празнуването на еврейската Пасха, Йоан и Петър вече били там. Отишли по-рано, за да приготвят мястото, където да празнуват. Един човек, който носел стомна с вода, както им казал Христос, ги завел в къщата, в която се състояла вечерята. Там Христос измил краката на своите ученици с думите: “ Няма слуга по-голям от своя господар, нито пък пратеник по-горен от този, който го е изпратил“. Като седнали да вечерят, той им казал: “ Един от вас ще ме предаде, един от вас, който се храни заедно с мен на същата тази трапеза и топи заедно с мен от същото блюдо!“ Иисус потопил залък и го подал на Юда, а той тихо попитал: “ Да не съм аз, Господи?“ Христос кимнал с глава: “ Ти!“ Като започнал да се сбогува с учениците си, Петър обявил, че е готов да даде живота си за него, но Христос му рекъл: “ Не, Петре, преди петелът да пропее три пъти тази нощ, ти ще се отречеш три пъти от мене“.Ученикът му Тома попитал: “ Но Господи, ние не знаем къде отиваш, как тогава ще намерим пътя?“ Христос казал:
“ Аз съм пътят, и истината, и животът“. През това време Юда незабелязано се скрил в градината, а Иисус добавил, сбогувайки се с останалите:“ Тази нощ всеки от вас ще се отрече от мен, защото писано е: “ Ще поразя пастира и овцете ще се пръснат“.
Когато в Гетсиманската градина нахлули, войниците, Юда им казал: “ Трябва да заловите този, когото целуна!“ Излязъл от тъмното, протегнал ръце, целунал Христос по бузата и рекъл:“Здравей, учителю!“ Иисус отвърнал: “ Защо си дошъл приятелю? С целувка ли предаваш Сина човешки?“ После попитал войниците: “ Кого търсите?“ Войниците отговорили:
“ Иисус от Назарет!“  „Аз съм! Оставете другите да си вървят!“
След отвеждането на Христос , той е подложен на страшни мъчения, съден е и е осъден да бъде разпнат на кръст. Носил сам кръста си към върха Голгота. Разпнали го между двама разбойници. Това станало в петък. След смъртта си бил свален от кръста и погребан в събота сутринта. Когато в неделя, на третия ден, майка му Мария Магдалена отишла да прелее гроба му и въидяла, че той е празен. Синът Човешки и Божий бил възкръснал…..
Народът не е прибавил някакви особени обичаи към този велик за човечеството ден. Но от времето, когато Христос възкръснал, е останала традицията да се боядисват червени яйцата.

Честит празник, християни!

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

април 2018
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30