LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Писатели пророци

Здравейте, ето и част от една интересна статия от новия брой на списание „Осем“, написана от Николай Теллалов, която ще преразкажа за Вас!

„Понякога предсказанията на фантастите и учените се сбъдват, друг път е по- добре да се опитаме да ги превъзмогнем. Има ли отношение съдбата, или всичко е в човешките ръце? –

Съдбата – понятие толкова сложно, че още не е изучено в нужната пълнота, за да има съгласие какво значи. Диапазонът на смисъла му се простира от убеждението, че всеки сам я кове, до вярата в преопределеността, била тя програмирана от различните природни закони, или „начертана“ от принципно непостижим за разбиране висш разум. Тутакси се натъкваме на загадка: как така пророци, пикатели и учени предсказват събития или изобретения, които се случват след години, десетилетия, векове?“

Пример авторът на статията пише, че “ „Титан“ и „Титаник“ – Морган Робъртсън описва грамаден презокеански лайнер “ Титан“, който се разбива след сблъсък с айсберг. Реалният „Титаник“ потъва 14 години след излизането на романа. Пророчество? Интересно защо прогнозата се е сбъднала? Корабостроителите на ХIХ век чертаят планове за строеж на огромни /ТИТАНИЧНИ/параходи. От векове в морската навигация се знае, че през април в има значителна вероятност за среща с плаващи леденини планини, в района на Северния Атлантик.В началото на ХХ век няма средства за откриване на айсберги при лоша видимост. Това дава основание да смятаме Робъртсън за диагностик, а не за пророк, озарен от мистично видение, макар той да е твърдял обратното“ – пише Теллалов.

„Фантасти и фантазии

По близко да пророчеството била биографията на Марк Твен, роден 2 седици сред перихелия на Хелеевата комета през 1835 година. През 1909 година, той се шегува, че както е дошъл с опашатата звезда, с нея ще си отиде. И наистина – писателят умира на 21 април 1910 година, ден след перихелияна кометата. Логично основание за „пророчеството“ уж липсва, освен, че Хелеевата комета съвпада с продължителността на на живота на материално осигурен гражданин на страна с развита медицина. Вероятно този случай е съвпадение с елементи на аналитична прогноза.
Друг категоричен пример на рационален подход е, че възрастният математик Ейбрахам де Муавър забелязъл, че продължителността на съня му нараства с определена величина всеки ден.Математикът изчислил на коя дата ще заспи завинаги – 27 ноември 1954 година. Познал.

От категорията на самосбъдващите се предвиждания са „изобретенията на хартия“, извършени от фантасти като Робърт Хайнлайн/ банкомат, микровълнова фурна, мобилен телефон, водно легло, търсачките в интернет/ Хърбърт Уелс, Айзък Азимов, Рей Бредбъри, Артър Кларк, Жул Верн и други. Идеите дадени от тях или са екстраполация на известни към момента инженерни постижения или пряко повлияват конструкторите да създадат полезни устройства или, разбира се остават чисто случайни съвпадения“. Това споделя в статията си Николай Теллалов от сп.“Осем“ – за повече подробности при проявен интерес, заповядайте в библиотеката при ГПАЕ „Гео Милев“.

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

октомври 2017
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031