ELMS "GEO MILEV"

Внукът на Димитър Талев в борба срещу присвояването на романите „Железният светилник“ и „Преспанските камбани“

by admin

Внукът на Димитър Талев, Климент Талев е решил да води битка срещу присвояването на романите на класика- „Железният светилник“ и „Преспанските камбани“. Климент Талев съобщи пред „Телеграф“, че Македония се опитва да присвои произведенията на големия български писател.
Романите на писателя били издадени без позволението на роднините му и то на македонски език, близки на Климент Талев са му изпратили снимки на кориците на произведенията и са го информирали, че по съдържанието им има изменения. Той заяви,че приживе дядо му не одобрявал романите му да се превеждат на македонски и бил против този език. Творбите били отпечатани с подкрепата на македонското министерство на културата, което е в разрез с правилата на авторското право.
Това не е първото посегателство на македонската страна върху романите на Талев.
„През 2011 година издадоха „Железният светилник“отново на македонски, като го осакатиха. Главите със Султана Глаушева бяха отрязани изцяло. Сега отново е имало редакция, но още не сме получили книгите, за да разберем какво липсва. Не са издали последната книга от тетралогията – „Гласовете ви чувам“, защото в нея се казват истини, които не са им изгодни“, обясни внукът на Димитър Талев. Климент е решил да потърси юридическа помощ за казуса.Проблемът е, че не разполагал с финансови средства за това.

Източник:http://www.bnews.bg


Comments are closed.

Theme by Ali Han | Copyright 2020 LIBRARY | Powered by WordPress