LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Какво му е полезно на четенето

Няколко причини да продължим да го правим и любопитни факти, свързани с него
Четенето изостря мирогледа. Ще можете по-добре да разбирате и да виждате околния свят и хората. И най-важното – самия себе си.
Четенето пази физическото ви здраве. Да сглобяваш от буквите думи, да превръщаш думите в образи, да осъзнаваш какво точно е искал да ти предаде авторът с посланието си и да намираш отговор на въпросите, които си задаваш – това е фантастична гимнастика за мозъка.
Четенето тренира концентрацията. Можете да четете на музика, в бучащия градски транспорт, по време на лекция, без да обръщате внимание на суетата наоколо. Тренираният читател може без проблеми едновременно да гледа четири предавания превключвайки от канал на канал.
Четенето влияе положително на околната среда. Ако вие четете книги и вестници, значи дървото, от което са направени, не е отсечено напразно. За да ги четете не хабите ток, не купувате батерии и са много по-леки от нотбука. Вие четете – значи в това време не карате кола и не изхвърляте вредни емисии във въздуха.
Четенето е най-добрият начин за прекарване на свободното време. Никога няма да ви омръзне да четете книги, защото те са милиарди и няма да ви стигнат няколко живота, за да изчетете всичко написано през цялата история на човечеството, откакто то може да пише. Ще опитате много автори и жанрове, преди да намерите четивото, от което наистина получавате удоволствие. Не се отказвайте, докато не намерите „вашата“ книга, която ще промени живота ви в този момент. И продължете към следващата, която ще ви доближи до истината.
Какво ще ви помогне да четете по-бързо?
Необходимо е да тренирате и увеличавате зрителното си поле. Колкото е по-широко то, толкова повече ключови думи ще можете да възприемате с един поглед.
Трябва да се научите да отделяте от общия текст само най-важното.
Научете се да потискате произнасянето на ум на прочетеното. Езикът да не мърда. Очите да не следват реда.
Изработете си психологическа настройка, насочена към мигновено схващане на смисъла на прочетеното. Бодрият мозък е бърз.
При четене използвайте ефективни стратегии за запомняне на получената информация.
Интересни факти за четенето
Максим Горки четял със скорост четири хиляди думи в минута, а Наполеон – с две хиляди.
Сталин четял минимум по 400 страници на ден.
Т. Едисон четял по 2-3 реда наведнъж и запомнял цели страници от текста наизуст благодарение на максималното съсредоточаване.
Умората на очите е по-голяма при бавно четене, отколкото при бързо.
95% от хората четат много бавно — 180–220 думи в минута (1 страница за 1,5-2 минути).
Нивото на проумяване при традиционното четене е 60%, при бързото — 80%.
За един час четене очите на четящия 57 минути са фиксирани върху текста, тоест, намират се в относителен покой.
Балзак четял роман от двеста страници за половин час.
Когато четете за прозяване – започвате да се прозявате.
Купувачът в книжарницата отделя средно по 8 секунди, за да разгледа първата корица на книгата и 15 секунди – последната.
Половината от всички продавани книги в света се купуват от хора над 45 г.
Жените купуват 68% от всички книги.
Повечето читатели губят интерес към книгата на 18-ата страница.
Библиоклептоман е човек, който краде книги. Един от най-известните библиоклептомани е Стивън Блумберг, който откраднал над 23 000 редки книги от 268 библиотеки. Колекцията му се оценявала на 20 милиона долара.
В бразилските федерални затвори действа програма за поощряване на четенето. Всяка прочетена от затворника книга съкращава срока на излежаваната присъда с 4 дни, но не повече от 48 дни на година.
Източник:http://www.spisanie8.bg

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

септември 2014
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930