LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Ние участваме в инициативата „Направи зелена твоята библиотека“

Повишаване на ролята на библиотеките в динамиката на устойчивото развитие
Направи зелена твоята библиотека

Библиотеката при ГПАЕ „Гео Милев“ се включи в инициативата „Направи зелена твоята библиотека“

Кампанията е на ББИА „Направи зелен@ твоята библиотека“ – инициатор на ред инициативи, представящи добри примери за новата роля на библиотеките като стратегически партньори на местната власт при оформянето и постигането на целите на устойчивото развитие. Добрите връзки на библиотеките с общността, техният капацитет да организират програми и разпространяват информация до широка и разностранна публика, както и универсалната достъпност, която те предлагат, ги правят естествени партньори при изграждането на здрави и процъфтяващи общности.
Инициативата „Направи зелен@ твоята библиотека“ цели да позиционира българските библиотеки сред лидерите в дейностите и образователните инициативи по опазване на околната среда като:
Работят за повишаване осведомеността на общността за екосъобразни практики, вкл. чрез своите фондове и услуги, както и чрез използване на социалните медии и нови форми на участие на населението.
Станат пример за екологично-съобразни практики и прилагане на зелени стандарти.
Създават партньорства за устойчиво развитие.
Бъдат сред първите в организирането на образователни програми, свързани с опазване на околната среда.
На национално равнище инициативата ще създаде среда, в която участващите библиотечни специалисти ще обменят идеи помежду си и ще насърчават и други да се присъединят към тях:
Ще провежда информационни кампании за да могат идеите на инициативата и нейните цели да бъдат подкрепени от широката общественост.
Ще осигурява инфоромация за добри практики и ще дава предложения за програми и услуги, подходящи за приложение в библиотеките.
Ще насърчава креативността за осъществяване на зелени проекти и ще награждава най-добрите.
Ще осигурява подкрепа на библиотечните зелени инициативи от централната и местна власт, неправителствени организации и бизнеса.
Ще включва зелените теми в инициативи на Българската библиотечно-информационна асоциация като Национална библиотечна седмица, Маратон на четенето, Лятно четене и други.
Ще публикува информация за международни инициативи и практики.
На местно ниво отделните библиотеки ще организират разнообразни събития като семинари по опазване на околната среда, училищни програми и обществени форуми за запознаване на населението с практическа инфоромация за нови зелени идеи, които те могат да приложат в ежедневието си.

Участието на библиотеката при ГПАЕ „Гео Милев“ в инициативата „Направи зелена твоята библиотека“ е ясно и целеустремено, а именно: да бъде сред лидерите в дейностите и образователните инициативи, да предостави информация и ресурси на общността, за да се разбере как да живеем зелено – да пазим чиста околната среда и да пестим енергия.

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

септември 2014
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930