LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

Нови книги

„ Дарбата на Гейбрийл“-
Гейбриъл е лондонски тийнейджър, принуден бързо да порасне и да навлезе в нов етап от живота, след като баща му напуска семейството. За да намери утеха след раздялата на родителите си, а също и за да осмисли своя свят, Гейбриъл рисува. Благодарение на дарбата си той успява да запълни пукнатините в семейството, да възстанови изгубената хармония. Един роман за провала, изкуплението, природата на таланта и силата на въображението.

                                      „Професия читател“-
Големият френски телевизионен журналист Бернар Пиво разказва как е подготвял предаването си „Апострофи“, за срещите си със световноизвестни автори като Набоков, Кисинджър и др. Вълнуващ разказ за това как се става професионален читател и ценител на стойностната литература.

„Крехка беше надеждата ми, че е възможно да убедя Владимир Набоков да се появи по телевизията и да говори. До този момент беше дал съгласие да бъде сниман единствено как лови пеперуди през лятото.
Очарован, позорен от този могъщ, ироничен чудак с невероятна култура, аз се заклех да го уловя в мрежата си, колкото и търпение и ласкателства да ми струва. И така на 30 май 1975 година направихме директното предаване. Той пожела да му се сервира уиски от известна марка и да не дава лош пример на аудиторията, поиска алкохолът да бъде в чаена чаша. След като „интервюто“ приключи, беше щастлив като факир, който е измъкнал шалчета от дланта си и зайци от шапката си и е успял да измами и очарова залата. Всъщност с думи и изречения той успя да извърши същото.
Една година по-късно Набоков почина. Беше на седемдесет и осем години. Отново виждам красивата, леко подигравателна усмивка на Набоков и го чувам да казва на жена си и на мен: „Да бягаме, шумът ще съсипе света…“

„Идеална нощ да идеш в Китай“-
-Една вечер Роман излиза от дома си, отбива се за малко в близкия бар и оставя шестгодишния си син сам вкъщи. Когато се връща, детето е изчезнало. Дали е отвлечено? Изведено в чужбина? Или мъртво? Воден от непоклатимото убеждение, че синът му е жив, обезумелият Роман се спуска в призрачния подземен свят в опит да го открие. Скърбящата му съпруга го изоставя. Мистериозен полицай го следва по петите като сянка. Роман започва да се държи все по-странно. Говори си с малкия Саймън. Предприема пътуване до Карибите… Ще го намери ли? Ще успее ли силната обич между баща и син да ги събере отново заедно? И къде?

Categories: Нови книги

admin


Вашият коментар

Категории

Архив

октомври 2011
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31