LIBRARY

ELMS "GEO MILEV"

RSS 2.0

6 – ТИ ДЕКЕМВРИ – ДЕН НА СВЕТИ НИКОЛА И ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ГРАД БУРГАС

Никулден се празнува на 6-ти декември и е третият ден след Варвара и Сава, за които народът смята, че са сестри на свети Никола. Сава е по-добрата, понеже подтичва след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си зърна по нивите, че ще замръзнат. Двете подготвят празника на брат си и затова се казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола яде.“

Според народната вяра светецът следи да няма морски стихии и човешки жертви, затова моряците са го избрали за свой покровител.

Канонизиран след смъртта си, свети Никола Чудотворец е възпят в много народни песни, героизиран е в народни легенди и предания. Според някои от тях, при подялбата  на службите на светците, св.Иван поел кумството („да кръщава вода, гора“), св.Илия станал господар на „дъждовете, гръмотевиците и трескавиците „, св.Петър поел ключовете от рая, където да пуска само праведните, а св.Никола приел „да си ходи по море,  по Дунав,  да си ходи гемии да крепи“. В други се пее, че дяла камъни да направи кораб, „за да ходи в земи некръстени“; че гради черква от сребро и злато, но не му достига“безценен камък“ да свети на олтара. Тогава ударил с патерица морето, то се разделило на две и рибата попаднала на сухо.Той я хванал, казал й каква черква строи, както и :

а тебе ще курбан клади,

курбан клади на църквите,

курбан да си дор до века.

Оттогава, казват, останал обичаят на Никулден да се готви риба във всеки дом.

Честит  празник на всички!

OFF

Categories: Новини

admin


Категории

Архив

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.   ян. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31